12 meter waterpas D.I.Y.

12 meter waterpas D.I.Y. (Do It Yourself. Oftewel… zelfbouw)

Eindelijk is het zover! De eerste materialen zijn geleverd. Wij kunnen gaan beginnen aan het opknappen van ons erf, en als eerste staat de erfafscheiding op het programma. Nu is ons erf alles behalve waterpas te noemen, en als je dan lukraak de hekken gaat plaatsen wordt het resultaat er niet veel beter op. Je hebt dan iets van een hulpmaatje nodig in de vorm van een waterpas.

Nu snap je natuurlijk wel dat een ‘huis-tuin-en-keuken-waterpas’ niet veel soelaas zal bieden en ga je kijken voor iets ‘groters’. Dus ik kruip op zolder om de laserwaterpas tevoorschijn te toveren, maar al snel kwam ik er achter dat de lichtsterkte van de laser niet voldoende was voor buiten, zelfs bij bewolkt weer. Hiervoor heb je dan toch echt een professionelere laserwaterpas voor nodig die tevens geschikt is voor buitengebruik. Echter… het prijskaartje op dergelijke waterpassen zijn voor de niet professionele bouwer best even schrikken, en dan heb ik het nog niet eens over dat irritante hoge piepje die je dan de hele dag moet aanhoren. Nee… er moet een simpelere oplossing zijn.

Hmm… even achter mijn oor krabben, hoe deden we dat vroeger ook al weer bij de scouting… hoe deden ze dat vroeger zonder het gemak van een laser… schietlood?… nee joh, dat is voor verticaal, ik moet horizontaal meten. Eerst maar een bak koffie… mijn andere oor was aan de beurt voor een krabbeltje… 2e bak koffie… Pling!… Lampje!… Ineens schoot mij een aflevering van Alaskan Bush People door mijn herinneringen. Eigenlijk onwijs simpel… een tuinslang!

‘Een tuinslang ?’ hoor ik je denken. Ja… een tuinslang gevuld met water. Hiermee kun je een waterpas maken tot een behoorlijke lengte. Ik ben gegaan voor een waterpas van twaalf meter met aan beide uiteinden een stuk doorzichtige slang. Het eerste uiteinde heb ik bevestigd aan een vast punt, in dit geval een regenpijp, en het andere uiteinde aan een verplaatsbare balk met daarop een meetlint.

Eigenlijk heel erg simpel… je neemt een tuinslang van, in mijn geval twaalf meter, twee stukken doorzichtige slang en twee koppelstukken. Aan beide uiteinden van de lange slang monteer je, met behulp van de koppelingen, de doorzichtige slang. De ene uiteinde monteer je aan een vast punt, in mijn geval lekker makkelijk aan een regenpijp met wat duct tape. Dan plaats je op de doorzichtige slang een merkteken, ik koos voor een tyre wrap op 1,40 meter hoogte. De andere uiteinde monteerde ik aan een stevige balk met ook op de doorzichtige slang een tyre wrap op 1,40 meter hoogte.

Vervolgens komt er een geduldklusje, het vullen van de waterpas. Ik drukte daarvoor een trechter in de slang aan de regenpijp en legde de balk op de grond met het uiteinde van de slang naar boven, door het einde van de balk op een paar stenen te leggen. Met een maatbeker vulde ik via de trechter de slang, net zo lang tot er geen luchtbellen meer meekwamen aan het uiteinde van de slang. Vervolgens zette ik de balk verticaal tegen de muur bij de regenpijp en vulde met kleine beetjes de slang verder tot beide slangen het water tot de tyre warp stond. Klaar is de waterpas, gereed voor gebruik. Daarna nog een meetlint uit het atelier ‘geleend’ en op de balk geplaatst, zo heb ik geen extra rolmaat of duimstok nodig.

 

Tijd om de waterpas te testen. Eigenlijk ook best een simpele manier. Je loopt met de balk naar de plek waar je iets waterpas wil hebben met het vaste punt. Ik zette de balk op de grond en liet het water in de slang rustig op pijl komen. Na het open-en-neer gaan van het water stond het een paar centimeter boven de tyre wrap, dat houdt dus in dat de grond daar lager was. Dus ik tilde de balk langzaam omhoog tot het water bij de tyre wrap stond. Dertien centimeter verschil. Nu weet ik in ieder geval dat het hek daar dertien centimeter boven de grond geplaatst moet worden.

En zie… een werkende waterpas voor maar een paar tientjes, met meer dan voldoende zekerheid dat de erfafscheiding overal op de zelfde hoogte geplaatst word straks. Soms… soms is TV kijken toch best leerzaam. Thnx 4 the tip, family Brown.