Imke’s Style (2), Roti in een pie & arretjescake

Volgens onze etalage zouden wij ons enkel bezig houden met het maken van kleding, maar dit recept en die van vorige keer bewijzen het tegendeel. Ik sta graag in de keuken nieuwe recepten uit te proberen en pas deze dan aan naar mijn goeddunken, en Patrick is dan maar wat graag proefkonijn. Zo is al menig pie, pizza, cake, ontbijtkoek en kwarktaart uit mijn handen op tafel verschenen maar ook gewone kost zoals stoofvlees en pasta’s, daar draai ik mijn hand niet voor om. En alle recepten lijken goed te gelukt te zijn, gezien de smullende gezichten aan tafel als het etenstijd is.

Zo ook afgelopen week. Ik wilde weer eens een Engelse pie maken maar dan anders, een beetje van dit recept (met name voor de kruiden dan) en een beetje van dat recept. Blijkt later aan tafel dat het net Surinaamse roti is, maar dan in een pastei/pie, volgens een smikkelende en smullende Patrick. En het klopte zo met de smaak van het gerecht wat hij in het verleden weleens had gegeten, dat hij baalde dat het hem nooit was gelukt die smaak na te maken. En ik, al prutsend op gevoel, heb de smaak zowaar te pakken. Hmm… ik moest het maar gaan uitschrijven, hopelijk ben ik niets vergeten.

Ik heb een aantal kruiden uit het recept dat vorige keer in NieuwSwaar stond genomen, en een deel van een kippastei gerecht wat ik op outmijnkeuken.nl vond. Het pie deeg heb ik al vaker gebruikt, steeds met een andere vulling. Ook met extra kruiden in het pie deeg heb ik gevarieerd, tja waarom moet het deeg neutraal en wit zijn?

Hier volgt mijn samengesteld recept dat ik, heel toepasselijk, ‘Roti in een Pie’ heb genoemd.

Je begint met het deeg omdat het een lange tijd moet koelen.

 

Ingrediënten voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 250 gram koude ongezouten boter
  • 200 ml ijskoud water
  • 1 theelepel zout
  • Gedroogde peterselie
  • Gedroogde bieslook
  • Boter en paneermeel (voor schaal)
  • Geklutst ei voor bestrijken

Boter heb je nodig om de ovenschaal in te vetten, en paneermeel voor op de bodem van de schaal en als eerste laag op je deeg. Dit zorgt ervoor dat je pie-bodem minder vochtig wordt, maar wel lekker knapperig.

Bereiding deeg

  • Snijd de koude boter in blokjes en doe het samen met de bloem in de mengkom van een keukenmachine.
  • Doe het zout erbij en draai het deeg totdat het zanderig is.
  • Giet dan het ijskoude water erbij en meng nog even tot het goed is opgenomen.
  • Haal het deeg dan uit de kom en kneed het nog even door met je handen. Kneed niet te lang, want dan wordt de boter weer warm en wordt je deeg slap.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, het ene wat groter dan het andere.
  • Druk het goed plat, pak het deeg in huishoudfolie in, en laat minimaal een half uur (2 à 3 uur is beter) rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 kilo kipfilet
  • 2 of 3 aardappels
  • 2 of 3 wortels
  • Boter of olie om in te bakken
  • (Kousenband of sperziebonen)

Helaas had ik geen kousenband of sperziebonen meer dus pakte venkel en bleekselderij uit de vriezer.

Kruidenmix voor het vlees

  • 3 eetlepels bloem
  • 3 theelepels kerrie masala
  • 3 theelepels komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • ½ theelepel Zwarte peper
  • ½ theelepel chilipeper
  • ½ theelepel zout

Kruidenmix-bouillon

  • ½ bleekselderijstengel
  • ½ venkel (stronk)
  • 1 bouillonblokje
  • 100 ml heet water
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel grof zout

 

Bereiding vulling

  • Kip snijden en marineren met de kruidenmix voor het vlees. Mix eerst de kruiden en het bloem door elkaar, dan pas over het vlees. De kruiden worden dan evenrediger verdeelt over de kipstukjes.
  • Laat dit een half uur ongeveer (of langer) intrekken.
  • Nu heb je alle tijd om de aardappels te schillen en te snijden, en ze 10 minuten te koken. Zeker bij vastkokers is dit aan te raden. Snijd ze niet te groot, denk aan hapklare stukken.
  • Wortelen snijden in plakjes en ook even koken voor plm. 10 minuten. Mijn bevroren wortelschijfjes gingen met een beetje water in de magnetron halve minuut vol vermogen, even husselen en daarna nog even 2 a 3 minuten op vol vermogen. Afgieten en dat vocht eventueel gebruiken voor de kruidenmix-bouillon.

 

Bereiding kruidenmix-bouillon

  • Bleekselderij en venkel tesamen beetje ontdooien in de magnetron. En dan met beetje heet water verpulveren met de staafmixer.
  • Dit is meteen de basis voor de bouillon (niet alle water gebruiken, groente nat is voldoende, maar voor het oplossen van het blokje ben je wat extra heet water nodig. Dus bouillonblokje met water erbij, en dan nog even goed mixen.
  • Venkelzaad, gerookte paprika, gedroogde salie samen met grof zout vijzelen totdat alles verpulverd is, dan door de bouillon mixen. Als de mix behoorlijk lobbig en dik is mag er nog een beetje vocht bij.
  • Zet de kruidenmix-bouillon even apart.

 

Zo! Nu gaan we bakken.

  • Boter in de pan (braadpan).
  • Doe de gemarineerde kip in de pan en bak de kip licht aan.
  • Voeg een beetje vocht toe als de gebloemde kipstukjes vast gaan zitten op de bodem.
  • Voeg de wortelen toe.
  • Voeg dan de kruidenmix-bouillon toe.
  • Bak alles tot de kip goed gaar is.
  • Dan voeg je de aardappelen toe.
  • Check een stukje kip op gaarheid, ze moet net gaar zijn. In de oven gaart de kip nog door. Vuur uit. Laat dit afkoelen tot bijna handwarm. Als je het uit de vriezer hebt gehaald, warm het dan op tot handwarm.

Nu heb je de tijd om de ovenschaal in te vetten en te bestrooien met paneermeel (ik gebruik zelf gedroogd broodkruim van ons eigen gebakken brood).

De pie opbouwen

  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Rol het grootste stuk uit tot een dikte van 3 mm en tot het groot genoeg is om in de ovenschaal te passen en de zijkanten te bedekken. Laat het gerust over de vorm heen hangen, dat snijd je later weg. Rol de lap om je deegroller en leg hem zorgvuldig in je vorm.
  • Strooi wat paneermeel op je bodem als je vulling erg nat is.
  • Doe de vulling erin. Eventueel met een schuimspaan zodat het teveel aan vocht in de pan blijft. Maar als het goed is, is je vulling niet te nat (dankzij het gebruik van de bloem).
  • Rol het kleinste stuk deeg uit totdat het als deksel op je vorm past. Rol het op je deegroller en leg het voorzichtig op de vulling.
  • Druk de randen op elkaar met een vork en snij overtollig deeg weg.
  • Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
  • Snij kleine kruisjes in het deegdeksel zodat de stoom straks in de oven kan ontsnappen.
  • De pie gaat nu eerst nog een half uurtje de koelkast in. Zeker doen als het deeg lang uit de koelkast is geweest voor het uitrollen en vullen.
  • Verwarm dan je oven voor op 220 graden.
  • Haal de pie uit de koelkast.
  • Bak de pie in 40 minuten gaar, de korst moet goudbruin zijn. Je kunt hem warm, lauw of koud eten.

Nagerecht… Arretjescake


Natuurlijk hoort er ook een toetje bij. Na even zoeken in mijn verzameling recepten dacht ik dat het recept van arretjescake wel goed paste als afsluiting op de pie.

De pie, enigszins pittig (door de kerrie) en dan een verkoelende arretjescake na. Natuurlijk is een schaaltje fruit of yoghurt of allen tezamen ook een smakelijke afsluiting van de maaltijd.

Ingrediënten

  • 75 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 50 +150 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • 225 gr boter, gesmolten
  • 225 gr biscuits (Maria biscuits)

 

Bereiding Arretjescake

  • Begin met het maken van de custard.
  • Doe de slagroom in een steelpannetje en breng dit aan de kook.
  • Doe de eidooiers met de 50 gram basterdsuiker in een kom en klop deze door elkaar.
  • Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan.
  • Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.
  • De custard mag niet koken, verwarm deze tot ongeveer 85 °C.
  • Haal de pan dan van het vuur.
  • Doe de rest van de basterdsuiker met het cacaopoeder en de custard in een kom en klop dit met een mixer door elkaar.
  • Voeg de gesmolten boter toe en klop alles door tot de suiker opgelost is.
  • Dit kun je testen door wat van het mengsel tussen duim en wijsvinger te pakken.
  • Voel je nog korrels van de suiker, dan moet je nog wat langer kloppen.
  • Doe de biscuitjes in een schone theedoek en vouw deze dicht. Sla met een deegroller op de doek zodat de koekjes in stukjes breken.
  • Voeg de biscuitstukjes toe aan het mengsel en roer door elkaar.
  • Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 cm. met folie en laat het folie aan de bovenkant overhangen.
  • Schep het mengsel in de vorm, druk het goed aan en dek het af met het overhangende huishoudfolie.
  • Laat de arretjescake 2-3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de cake met behulp van de folie uit de vorm en snijd ‘m in plakken.

 

Variatietips

  • Vervang de biscuitjes door iets anders bijv. Lange vingers, Bastogne koek, bitterkoekjes of pepernoten.
  • Vervang 50 gram van de koekjes door 100 gram noten.

Bron: rutgerbakt.nl, lekkertafelen.nl

Kook ze! Bak ze! En eet smakelijk.

Imke