Internetperikelen (2)

Dit jaar gaat in onze dorpen (Nieuw Scheemda en ‘t Waar) de schep van Glasdraad de grond in voor de aanleg van internet over glasvezel. Terwijl ik dit artikel schrijf is de exacte stardatum nog niet bekend bij mij, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen de werkzaamheden deze zomer gaan plaatsvinden. Zoals beloofd in mijn eerste blog ‘internetperikelen’, schrijf ik deze keer een artikel over welk pakket je zou kunnen nemen als je straks bent aangesloten op glasvezel. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die door de bomen het bos niet meer zien, zeker gezien het grote aanbod in abonnementsvormen.

Zoals bekend kunnen wij via de coaxkabel uit maar één aanbieder kiezen namelijk Ziggo voor internet, TV en telefoon. Dit heeft te maken met het feit dat het coaxnetwerk een ‘gesloten’ omgeving betreft waar geen andere aanbieders op terecht kunnen (of mogen). Dit netwerk is enkel toegankelijk voor Ziggo. Via de oude bekende telefoonkabel (koper) bestaat een groter aanbod aan dienstverleners. Dit netwerk is meer ‘open’ en daardoor toegankelijk voor meerdere aanbieders.

Met de glasvezelkabel van Glasdraad komt er (volgens hun zeggen) een volledig ‘open’ netwerk te liggen waarover, in principe, iedere internetaanbieder zijn diensten mag gaan aanbieden. Hierin krijgen wij als gebruikers de meeste vrijheid in keuze van aanbod. Daarbij kent glasvezel ten opzichte van coax en koper nagenoeg geen snelheidsbeperkingen. Momenteel via glasvezel tot minstens 500 Mbit down-/upload in onze dorpen, tegenover maximaal 500 Mbit down en 40 Mbit up bij Ziggo en tot ongeveer 22 Mbit down en 3 Mbit up over de telefoonlijn binnen ons gebied.

Ik laat in dit artikel het internetten via de telefoonkabel even voor wat het is. Het mag duidelijk zijn dat we daar echt geen wonderen van hoeven te verwachten. Zeker niet voor het hedendaags internetten en HD TV kijken. Ook laat ik eventuele vergelijkingen tussen de aanbieders via glasvezel in het midden en richt mij in dit artikel op KPN via glas en Ziggo via de coaxkabel. De verschillen tussen de aanbieders op glas is (in mijn beleving) niet bijzonder groot te noemen.

“Maar wat voor abonnement moet ik nou nemen?” hoor ik je zeggen. Daar kan ik je niet direct een gepast antwoord op geven, het is toch best wel een beetje maatwerk. In dit artikel behandel ik daarom de basispakketten van KPN en Ziggo ter vergelijking. Deze pakketten bieden internet, TV en telefonie in 1 pakket. Over het algemeen krijg je korting als je een compleet pakket afneemt. Dat is natuurlijk erg interessant voor ons spaarvarkentje.

Om een klein beetje een idee te krijgen welke snelheid je nodig zou hebben voor internetten, tv kijken en telefoneren heb ik hieronder een lijstje gemaakt om je alvast een beetje een idee te geven welk pakket voor jou geschikt zou kunnen zijn. Tot op heden bieden KPN en Ziggo internet aan met een maximale snelheid van 500 Mbit/s.

50 Mbit, voor het internetten, een skype (video)gesprek voeren, e-mailen, zoeken op Google en internetbankieren
100 Mbit, HD TV kijken, veel internetten, downloaden, streamen en online spelletjes spelen
200 Mbit, met meerdere toestellen HD TV kijken, gamen met gameconsoles en redelijk schikt voor thuiswerken
500 Mbit, perfect voor grote gezinnen met veel computers, meerdere TV’s op 4K HD kwaliteit, downloaden, streamen en perfect voor thuiswerken

Als eerste pakken we het kleinste pakket van Ziggo 50 Mbit download en 5Mbit upload en van KPN met 50 Mbit download en 50 Mbit upload, inclusief TV (zonder opnemen) en telefonie. Zowel bij Ziggo als KPN kost dat € 54,50 per maand.

Als tweede pakken we een pakket in het middengebied, inclusief TV (met opnemen) en telefonie. Bij Ziggo 250 Mbit download en 25 Mbit upload, en bij KPN 200 Mbit download en 200 Mbit upload. Bij Ziggo betaal je dan € 69,00 en bij KPN € 66,99 (Voor 1 cent meer kun je bij KPN op twee tv’s kijken en opnemen tegenover 1 TV bij Ziggo)

En dan het snelle werk van 500 Mbit. Bij Ziggo krijg je voor € 89,50 per maand een snelheid van maximaal 500 Mbit download en 40 Mbit upload, kijk je via 1 TV inclusief de mogelijkheid tot opnemen en heb je de beschikking over 1 telefoonnummer. Bij KPN krijg je dan 500 Mbit voor zowel download als upload en daar betaal je dan per maand € 71,99 voor je pakket inclusief TV en telefoon (ook hier heb je voor 1 cent meer de mogelijkheid via twee tv’s te kijken en op te nemen, voor elke TV extra (tot max 6) betaal je € 5,00 inclusief opnemen).

Ik heb bij de pakketten niet gekeken naar het aanbod aan TV zenders. Ziggo levert bijvoorbeeld via hun netwerk ook alle lokale zenders (zoals bijvoorbeeld TV-Oost en Omroep Brabant), bij de aanbieders via glasvezel kun je meestal niet alle lokale zenders ontvangen. Mocht je toch echt alle lokale omroepen willen kijken, of de lokale omroep van jou voorkeur, dan kun je ook besluiten om alleen internet en telefoon af te nemen bij bijvoorbeeld KPN en je TV Bij Ziggo.

TV via KPN over glas kost je per maand € 14,99 inclusief opnemen. Bij Ziggo hebben ze vanaf € 19,95 per maand Digitale kabel TV. Voor elk extra TV-toestel betaal je € 2,00 extra. Je TV(‘s) dient dan wel te beschikken over een DVB-C tuner en of een CI+ module, dat over het algemeen aanwezig is in de meeste nieuwe toestellen. De oude manier van TV en radio via kabel, op de analoge wijze, wordt momenteel door Ziggo gefaseerd uitgeschakeld en is (binnenkort) niet meer beschikbaar.

Je bent als de glasvezel aangesloten wordt natuurlijk niet verplicht om alles bij één aanbieder en over één lijn te laten verlopen. Je kunt bijvoorbeeld je TV blijven afnemen via coax bij Ziggo, de telefoon via de telefoonkabel en je internet via glasvezel bij de aanbieder van jou keuze. Ook kun je meerdere combinaties maken van bijvoorbeeld internet via glas en coax (en eventueel via de telefoonkabel) om zo min mogelijk ‘downtime’ (internetstoring red.) te hebben. Maar het spreekt voor zich dat je dan maandelijks wel meer ‘spek van het varken’ moet halen.

“bezig met synchroniseren, even geduld aub…”