Internetperikelen (6) Glasdraad

Ruim een jaar geleden zou Glasdraad begonnen zijn met de aanleg van glasvezel in Oldambt. Nu een jaar later is er nog steeds maar heel weinig te zien geweest van de werkzaamheden. Ook de berichtgevingen omtrent de voortgang van de aanleg bleven behoorlijk uit, er kwam maar heel weinig bevredigende informatie naar buiten.

Op 23 december heb ik weer een email gestuurd naar de heer Betlem van Glasdraad Oldambt met de vraag of er al meer duidelijk was geworden. Op 4 januari, na de feestdagen, kreeg ik een vrij kort antwoord terug dat er ‘even’ niet gecommuniceerd kon worden en dat hij er eind januari op terug zou komen.

Op 21 januari kreeg ik dan eindelijk een antwoord van de heer Betlem “Bijgaand de bouwbrief die er nu uit is… Eindelijk kunnen we weer aan de slag!!”

Ruim een uur later komt de bouwbrief ook via de maillinglijst van Glasdraad in mijn mailbox. Nu krijgt niet iedereen de bouwbrief, natuurlijk omdat niet iedereen zich heeft aangemeld voor de digitale bouwbrief. Ten tijde dat ik dit artikel schrijf, staat de bouwbrief nog (steeds) niet online op de website van Glasdraad Oldambt, en is de bouwbrief ook niet gepubliceerd op hun Facebookpagina. Ik ga er tevens van uit dat we de bouwbrief niet in onze fysieke brievenbus zullen gaan krijgen.

Daarom tref je hier de bouwbrief zoals ik hem digitaal heb ontvangen. Laten we hopen dat Glasdraad en hun ‘nieuwe’ aannemer snel gaan beginnen met de werkzaamheden zodat Oldambt nog vóór de jaarwisseling 2022-2023 kan gaan genieten van een werkende én vooral stabiele internetverbinding via glasvezel. Fingers Crossed…

‘Bezig met synchroniseren, even geduld aub…’

Beste bewoner van Oldambt,

U heeft de afgelopen periode niets van ons vernomen, omdat er achter de schermen een hoop heeft gespeeld met betrekking tot de aanleg. Wij hebben afgelopen week afscheid genomen van onze aannemer en hebben nu een nieuwe in de hand genomen. Het is bijzonder vervelend dat wij u hier de afgelopen periode niets over hebben kunnen vertellen.
Onze nieuwe aannemer Euronet infratechniek is al ruim 10 jaar actief binnen de aanleg van glasvezel. Zij hebben ons de middelen en de capaciteit gegarandeerd om nu met volle vaart aan de slag te kunnen gaan. In mei worden de eerste woningen aangesloten op ons netwerk. Wij zijn erg verheugd dat de aanleg nu eindelijk kan gaan starten.

Hoe nu verder?
Onze nieuwe aannemer staat klaar om te beginnen met de werkzaamheden! Al onze PoP-huisjes zijn inmiddels geplaatst, het netwerkontwerp is natuurlijk al gereed en de materialen zijn bekend. De komende maanden doorlopen wij de volgende stappen:

  • We zullen starten met de boringen onder het spoor, Winschoterdiep en de A7
  • De aannemer moet wel nog een keer in gesprek met de grondeigenaren (gemeente, waterschappen, provincie en dergelijke)
  • We starten met de schouwwerkzaamheden
    Nadat de bovenstaande werkzaamheden zijn uitgevoerd, starten we met de fysieke werkzaamheden.


Schouwen

Om te bepalen wat de juiste locatie van de aansluiting is en hoe deze in uw huis komt, moet de aannemer bij u thuis langskomen. Dit noemen we schouwen. Wij starten de schouwwerkzaamheden in februari, deze werkzaamheden worden uitgevoerd door CTNed, een onderdeel van Euronet. De adressen die al geschouwd zijn hoeven we niet nogmaals te doen.

Tijdsbestek
De hele aanleg in uw gebied zal ongeveer een jaar in beslag nemen. We zullen de eerste woningen rond mei dit jaar hebben aangesloten op ons glasvezelnetwerk.

Planning
Wij hebben de onderstaande planning als nieuwe richtlijn. Uiteraard zullen wij u informeren als de we de planning naar voren kunnen halen.

Civiele
werkzaamheden
Huisaansluitingen
Scheemda maart-juni 2022 mei-aug 2022
Midwolda maart-juli 2022 mei-sept 2022
Finsterwolde jun-sept 2022 sept-nov 2022
Bad Nieuweschans okt-jan 2023 jan -mrt 2023
Nieuwolda okt-dec 2022 jan-feb 2023
Beerta aug-okt 2022 okt-dec 2022


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Nieuwe samenwerking met Acantus
Acantus vindt het net als Groningerhuis belangrijk dat iedere woning een goede internetverbinding heeft. Daarom heeft Acantus besloten al haar woningen in Oldambt aan te melden voor een glasvezelaansluiting van GlasDraad. Samen met de huurdersorganisaties ziet Acantus dit als een verbetering van de digitale bereikbaarheid van de regio en een investering voor iedere woning voor nu en later.

We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn, neem dan contact met ons op.

We zijn blij dat de werkzaamheden nu weer zijn opgestart, u ontvangt over 6 tot 8 weken een nieuwe update van ons. Mochten wij bouwinformatieavonden kunnen geven, dan zullen wij deze per PoP gebied organiseren.

Met vriendelijke groet,
Het glasvezelteam van GlasDraad Oldambt