Over ons

Imke Jacobs, 11 september 1970, Groningen (Leek)

Al sinds de lagere school maakt ze zelf kleding. Het is te lang geleden om precies te zeggen wanneer ze haar eerst kledingstuk gemaakt heeft, maar ze begon al voor haar tienerjaren met meehelpen.

Patronen overtekenen vanuit de bekende bladen, dan alleen maar rijgen, daarna knippen en eerst alleen maar rechte naden naaien. Uiteindelijk groeide dat uit tot volledig zelf maken. En hier is ze niet mee opgehouden. Al van kinds af aan zit ze regelmatig achter de naaimachine en heeft daarvoor geen enkele cursus of opleiding gevolgd, gewoon geleerd door ‘vallen en opstaan’.

Vroeger maakte ze voornamelijk zelf kleding, omdat het kopen best duur was. Nu vind je kleding, dankzij budget winkels, voor een redelijke prijs. Maar voor haar is dat allemaal nét niet goed genoeg, zij wil iets precies zó en niet anders. Voor haar zat er dan niets anders op dan het zelf te blijven maken.

Na het doorlopen van de LHNO, LEAO en MEAO behaalde zij diverse diploma’s waaronder steno en haar secretaressediploma bij Scheidegger. Via haar werkgever rolde ze het ICT-vak in, waarvoor ze nog verschillende diploma’s en certificaten heeft mogen behalen zoals MCSE. De laatste jaren van haar carrière werkte ze als ‘praktische’ helpdesk medewerker binnen verschillende bedrijven in de verzekeringen en zorgsector.

In 2014 raakte ze arbeidsongeschikt door PTSS. Zij is nu voltijds mantelzorger voor zowel Patrick als Kitty, hun katje. Voltijds voor allebei omdat ten eerste PTSS zich niet in een vakje van tijd laat proppen, en ten tweede Kitty zich niet zelf op de bak kan hijsen (dwarslaesie).

Om te ontspannen vindt je haar dan ook regelmatig achter de naaimachine of is ze de etalage en de winkel opnieuw aan het inrichten. Of staat ze urenlang in de keuken te kokkerellen en te bakken om ‘s avonds een heerlijke pie of stoofschotel te serveren. Het is iedere keer weer een verassing en onwijs smaakvol. Ook mag ze graag Engelse detectives kijken op tv of een spannende Sci-Fi of Fantasy film.

Op de foto draagt zij een zelfgemaakte jurk en bonnet in de stijl van ongeveer 1840-1860, een grote wijde victoriaanse jurk. Aangestoken door Elfia is ze festival geschikte kleding gaan maken. En dat rolde door in historische kleding (wel met de huidige werkwijze en budget). Met daarnaast hoeden, tassen en allerlei accessoires. 

Vrienden (en Patrick) weten inmiddels dat ze geen bloemen of planten hoeven mee te nemen voor haar. Die horen volgens haar gewoon in de grond te (blijven) staan. Imke kun je veel meer een plezier doen met bijvoorbeeld een zelfgebakken cake.

 

Patrick Jacobs, 1 september 1971, Colmschate

Na de lagere school heeft hij een opleiding gevolgd tot elektromonteur eerste klasse waarna hij verder een avondopleiding heeft gevolgd voor Technicus Industriële Elektronica. In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam hij al in aanraking met een van de eerste Personsal Computers dat snel een uit de hand gelopen hobby werd. Na zijn huiswerk van school afgemaakt te hebben (ahum…) zat hij avonden lang computerprogramma’s te schrijven.

Herfst 1994 ging hij de militaire dienst in. Eerst als dienstplichtige maar al snel als beroepsmilitair. Begin 1995 kwam zijn eerste militaire taak om de hoek kijken, en werd hij met zijn onderdeel (105 LUABT) te werk gesteld in Limburg ten tijde van de watersnood. In de periode voorjaar 1995 tot en met winter 1997 is hij een aantal keer uitgezonden geweest naar het voormalig Joegoslavië. In 2001 verliet hij, met eervol ontslag, de militaire dienst na een zwaar verkeersongeval in 1998 (buiten dienst).

Nog tijdens de militaire dienst, 1998, heeft hij een eigen onderneming (PFJ Technics) opgestart in de ICT-Branche. De hoofdtaak bestond uit systeem- en netwerkbeheer voor het MKB en de transportsector. Later werden de werkzaamheden uitgebreid met webhosting en -design. Ook werden netwerksystemen verzorgd voor lanparty’s, waar hij zelf ook met grote regelmaat te vinden was. Ook kon je hem een aantal jaar als vrijwilliger treffen op CampZone en The Party en daarnaast als DJ/Programmamaker bij GameZone Radio.

Door een onstabiele ICT markt besloot Patrick in 2007 de deur te sluiten en te gaan werken voor een werkgever. Van eind 2007 tot 2018 heeft hij gewerkt als elektronica engineer bij Amtech Tempress. Een bedrijf dat machines maakt voor de halfgeleider industrie, met name voor de productie van solar elementen. Door oorlog gerelateerde PTSS is hij helaas arbeidsongeschikt geraakt en heeft daardoor zijn werk moeten beëindigen.

Patrick is een nerd in hart en nieren, computers zijn altijd een van zijn grootste hobby’s gebleven. Daarnaast heeft hij vanaf zijn jeugd vaak radio gemaakt, zowel legaal als piraat. Ook kun je hem zo nu en dan aan de waterkant treffen met zijn vliegenhengel, of hij staat te ‘bakken en te braaien’ in de achtertuin op zijn BBQ of Smoker. Net als zijn vrouw kun je hem ook achter de naaimachine vinden, zelf(s) kleding maken vind hij geweldig.

Zoals je al begrijpt is Patrick altijd wel ergens mee bezig, hij kan moeilijk stil zitten en is er altijd wel voor in om iets ‘nieuws’ te leren of om iets ‘ouds’ weer nieuw leven in te blazen.

 

Kitty, Februari 2012, Roemenië

Zij komt uit Roemenië waar ze is gevallen van een balkon en daardoor een handicap heeft. Patrick heeft haar geadopteerd toen ze nog geen jaar oud was. 

Maar of het een dwarslaesie is dat betwijfelen we. Er is wel iets mis met haar rug, waardoor ze niet kan meer lopen als elke andere poes. Haar achterpoten zijn echter ontzettend sterk, en daar zet ze zich maar wat graag mee af.

Ze is inmiddels zo sterk geworden dat ze zelfs vanaf de vloer al op een stoel kan springen. Zomaar vanuit het niets, zonder dat het haar geleerd was.

En als ze er niet dicht genoeg bij is dan miauwt ze… nét zo lang totdat wij haar verzet hebben. Een echte doorzetter.

Ja.. écht een dame met personeel en zó ontzettend ondeugend…

Wij zijn ook echt verzot op haar.