Badkamer

<- Inleiding | Overloop ->

Zoals we eerder in de inleiding al geschreven hadden, wilden wij graag een nieuwe badkamer maken op de verdieping. We hadden keuze uit 4 kamers, maar geen van de kamers voldeed aan onze wensen voor een mooie ruime badkamer met bad en douche. Diverse ontwerpen werden naar het definitief archief verwezen. Uiteindelijk besloten wij de twee kamers aan de zuidkant op te offeren en daar de badkamer te gaan bouwen.

 

Verder met ontwerpen, denken, prullenbak, nieuw ontwerp….
Tot we op een gegeven moment samen een ‘brainwave’ hadden van hoe de badkamer moest gaan worden, maar… geen computer binnen handbereik. Terug naar de basis, stuk karton en een stift en in een mum van tijd hadden we een ‘ontwerp’.

 

Na we het ontwerp van karton gedigitaliseerd hadden en de 3D tour hadden bekeken, waren wij zeer tevreden over ons ‘eerste’ ontwerp.  Patrick begon aan het slopen van twee kamers aan de zuidkant en Imke ging zich oriënteren  op de inrichting. Imke wilde graag een groot bad en Patrick had zijn zinnen gezet op een grote douchecabine met stortdouche en massagestralen.

Omdat alle wanden uit gipsplaten bestonden gingen wij ervan uit dat het een simpel klusje zou worden, maar niets was minder waar. De wanden bleken aan beide zijden te bestaan uit twee lagen gipsplaten, daar trap je niet zomaar even doorheen. Na twee dagen buffelen en wat blauwe plekken lagen de muren dan uiteindelijk in stukjes op een berg.

Tijdens de sloop zag Patrick dat de elektrische  installatie niet voldeed aan de NEN1010 normen. In sommige lasdozen waren kroonstenen gebruikt in plaats van lasdoppen, de wanddozen waren met schroeven vastgezet (het waren overigens geen holle-wanddozen), en verscheidene kabels waren op een paar plaatsen doorgesleten door de scherpe randen van de frames. Hier was in zijn beleving duidelijk een ‘prutser’ aan het werk geweest met de elektra, dus er werd direct besloten dat de volledige installatie in het huis vervangen moest worden. “Kom je in de eerste ruimte al een ondeugdelijke installatie tegen, dan zal dat in de rest van de woning niet anders zijn (wat later ook een aantal keer heel duidelijk bevestigd werd).

 

Na alle sloopafval afgevoerd te hebben was het tijd om te beginnen met het opbouwen van de badkamer. Als eerste was de vloer aan de beurt waarvan de originele 16mm multiplexplaten behoorlijk door veerden. Er werd een laag isolatie voor laminaat gelegd, om kraken te voorkomen door eventueel achtergebleven zand en ander vuil, en daarboven op werden 18mm OSB-III platen geschroefd. Om het geheel zo stevig mogelijk werden er ruim 1000 schroeven van 4×40 in de platen ‘gejast’, gelukkig hadden wij de beschikking over een schroefmachine met snoer. Accumachines… Blergh! Uiteindelijk hadden we een stevige vloer.

Vervolgens werden de muren opgebouwd, niet met gips maar met balken en OSB want gipswandjes zijn in onze beleving alles behalve ‘hufter proof’. De wens was om muren te hebben waar je zonder pardon iets in kan schroeven en aan kan hangen zonder al te veel te moeten nadenken of de muur dat wel kan dragen. Daarbij komt ook nog dat Patrick het liefst met hout werkt, “je kan daar gewoon veel meer mee” is zijn mening, “hout kent bijna geen beperking en is gewoon een geweldig materiaal”.

Het plafond was de onderkant van de Unideck dekplaten en daar werd een verlaagd plafond onder gemaakt, zo kreeg het meer het idee van een ‘landelijke kamer’, precies wat onze wens was. Afgezien van het feit dat daar prima de nieuwe elektrische installatie in weggewerkt kon worden en er tevens een goede afzuiging aangebracht kon worden. De plafonds werden met Hydro gipsplaten omdat het een vochtige ruimte betreft. Gipsplaten zijn voor een plafond een mooi materiaal.

Na alles geplamuurd te hebben was het tijd om te gaan schilderen. We hebben lang zitten denken over hoe we de muren zouden gaan behandelen. Tot Imke in één van de bouwprogramma’s, wat wij vaak keken, had gezien dat iemand de OSB platen gelakt had. Dat zag er zeker wel mooi uit maar was niet wat wij wilden. “Waarom schilderen we dat niet met latex?” was haar opmerking. Kort daarop trokken we de werkkleding aan en zijn wij de muren gaan schilderen met latex, wat op een zeer lichtblauwe kleur gemengd was. Als het niets zou worden zouden we later wel naar een andere oplossing gaan kijken.

Het resultaat was zeer verrassend, het was net alsof je een structuurmuur had, en het was redelijk makkelijk en snel, met als besluit dat het hele huis zo gedaan zou worden.

 

Na alles mooi in de verf gezet te hebben hebben we een mooie vloer van vinyl gelegd, werden leidingen gelegd voor warm en koud water, afvoerleidingen, CV leidingen en een voorbereiding voor een toekomstige zone regeling voor de verwarming inclusief thermostaat. 

Daarna was het tijd om de wastafel te gaan plaatsen. Wij kozen voor een massief blad van beukenhout, voor een landelijke effect, met daarop 2 ronde waskommen. Voor een ‘open’ effect gebruikten we sierbeugels aan de muur en drie gevormde poten. Boven de wasbakken hadden we reeds een koof gemaakt met verlichting.

 

Voor het bad werd gekozen voor een groot model waar je zonder problemen met twee personen heerlijk in kan relaxen. Voor extra stevigheid werd de vloer onder het bad met een extra laag OSB versterkt en met hout werd een dragende frame gemaakt, zo zou het gewicht goed verdeeld worden over de vloer.

Het frame werd bekleed met het zelfde vinyl als op de vloer om het een geheel te maken. Voor het bad nog een traptrede om het in en uitstappen makkelijker te maken, en het voegt visueel ook nog een extra effect toe. 

 

Als laatste werd het toilet en het fonteintje geplaatst, werd alles nagelopen of het functioneerde en eventueel niet lekte en kon de badkamer opgeleverd worden waarna het de beurt was aan Imke om de badkamer verder in te richten. Nadat de badkamer ingericht was hadden wij even een moment van “is dit onze badkamer?, het lijkt wel uit een vakblad”. Na bijgekomen te zijn van de verbazing hebben wij een aantal uren heerlijk in bad gelegen met een muziekje en een drankje, door de planten hadden wij zelfs een gevoel van vakantie.

Niet veel later kregen wij bezoek van een kennis uit het dorp, haar mond viel werkelijk open. “Het is net een oase” was haar reactie, voor ons was dat een heel groot compliment. Maar zeg nou zelf… dit is toch een geweldige badkamer?

Onze eerste klus was voor ons persoonlijk een groot succes en wij stonden al te popelen om het volgende project aan te gaan pakken. Er werd besloten dat eerst de verdieping afgemaakt zou gaan worden en dat de overloop het volgende project zou gaan worden. De oude badkamer beneden had zijn dienst erop zitten en werd in gebruik genomen als opslag voor materialen en het schoonmaken van de gereedschappen.

<- Inleiding | Overloop ->