MFR / Atelier

<- Toilet | Kantoor ->

Voor de bijkeuken/berging en de oude badkamer hebben wij, in de aanloop tot de daadwerkelijk aanpak van de ruimtes, de meeste ideeën gehad. De oude badkamer zou omgetoverd worden tot een pantry en de bijkeuken/berging zou op die manier ook weer in gebruik worden genomen. En iedere keer konden wij het samen maar niet eens worden over het toekomstige gebruik en de indeling ervan.

Deze ruimte is overigens tot aan de daadwerkelijk renovatie in meerdere fasen uitgevoerd.

 

Fase 1: verplaatsen en installatie CV ketel

Tijdens het bouwen van de slaapkamer op de verdieping werd besloten dat de CV ketel in de bijkeuken / berging geplaatst zou gaan worden. De beste plek was onder de slaapkamer aangezien dat het meest logische zou zijn in verband met de rookgasafvoer en alle leidingen.

De ramen werden afgesloten en dichtgemaakt waarna de nieuwe muren opgetrokken en geïsoleerd konden worden. Daarna werd de ketel van de verdieping naar de bijkeuken verplaatst, aangekoppeld aan de bestaande leidingen en er werd een nieuwe gasleiding aangelegd van de ketel naar de gasmeter.

 

Fase 2: Plaatsen van de omvormer voor de zonnepanelen

Nog tijdens het schilderen van de slaapkamer moest er een volgende voorbereiding getroffen worden in de bijkeuken, er moest namelijk een plaats gecreëerd worden voor de omvormer voor de zonnepanelen. Daarvoor werd de rest van de noordmuur verder opgetrokken en voorbereid voor de omvormer. Er werden diverse kabels gelegd voor de stroomvoorziening en er werd een ethernet aansluiting aangelegd voor het uitlezen van de omvormergegevens.

 

Fase 3: slopen en bouwrijp maken van de pantry

Na het opleveren van de verdieping was er ruimte nodig om alle gereedschappen netjes op te bergen. Daarvoor werd de oude badkamer gesloopt en opgeruimd. Niet geheel verrassend wat dat wij ook hier lasdozen ontdekten die verstopt waren achter het plafond. Had de toenmalige installateur (ahum) niet de wetenschap en kennis van centraaldozen?…. 

Gelukkig waren enkel de gipsplaten van het plafond geteisterd door schimmel. De badkamer was nooit voorzien van een goede ventilatie, en daarbij ontdekten wij ook nog eens dat de aarding van de metalen onderdelen en het metalen bad alles behalve netjes en ‘veilig’ was afgewerkt, de aarding was feitelijk ‘zwevend’, oftewel… in zijn geheel niet aangesloten aan de aarding in de meterkast. Levensgevaarlijk!

Na het slopen en opruimen werden een aantal stellingen geplaatst en konden de gereedschappen overzichtelijk opgeborgen worden.  Op dat moment ontstond het idee dat wij er een pantry van zouden gaan maken aangezien de oude slaapkamer inmiddels de nieuwe keuken zou gaan worden.

 

Fase 4: Slopen pantry (oude badkamer)

Na de oplevering van de keuken zouden wij de oude badkamer gaan verbouwen tot een pantry. Op verzoek van Imke werd er een stuk muur gesloopt om er een deur in te maken, zodat je vanuit de keuken via de pantry naar de bijkeuken kon lopen. De muren waren gebouwd met cellenbeton blokken waar je niet veel moeite voor hoefde te doen het te slopen. Een zware hamer en een stevige duw waren ruim voldoende.

Tijdens het slopen van de muren besloten wij alles maar ‘plat te gooien’. De muren stonden vrij wankel en het kostte krap een uurtje om beide muren omver te krijgen. Na alles opgeruimd te hebben stonden wij zeker een paar minuten met de mond open zwijgend naar de ‘open’ ruimte te staren. “Wat een ruimte en wat een licht zeg” was min of meer het enige wat wij konden zeggen.  Patrick ging verder met opruimen en Imke ging weer naar de tekentafel om de pantry te ontwerpen.

 

Fase 5: vervangen bestaande riolering

Inmiddels hadden wij ontdekt dat de bestaande riolering niet echt deugdelijk was. De afvoer van de badkuip kon je zo omhoog tillen om dat het T-Stuk niet verlijmd was. Uiteindelijk ontdekten wij dat geen enkele koppeling gelijmd was, wat natuurlijk lekkages tot gevolg heeft gehad in de loop der jaren (de paar manchetkoppelingen waren gelukkig nog wel intact). Nu begrepen wij ook waarom de grond vochtig was en een bepaalde odeur gaf. 

De vloer werd opengebroken en de riolering werd volledig vervangen. Gelukkig lagen er al een paar muren plat en werd voor het werkgemak (en het ontwerp van de nieuwe toiletruimte) de muren van de toilet ook gesloopt. Na een paar weken drogen en uitharden van het beton kon de nieuwe toiletruimte opgebouwd worden.

 

Fase 6: Opbouwen MFR/Atelier (MFR – Multi Functionele Ruimte)

Na de oplevering van de toiletruimte was het dan eindelijk tijd om de bijkeuken te verbouwen tot een MFR en Atelier. Ook hier zijn vele ontwerpen aan vooraf gegaan. Eerst nog met een pantry waar de oude badkamer gesitueerd was. Het waren mooie ontwerpen alleen kregen wij niet het gevoel van voldoening.  Het was het nét niet. 

Totdat Imke op een gegeven moment met een ontwerp kwam waarin de pantry werd opgegeven en de gehele ruimte in gebruik zou worden genomen als MFR en atelier. Een ruimte waar voldoende plaats gemaakt zou worden voor de voorraden en extra keukenapparatuur. Waar de wasmachine en droger hun plek zouden houden. En een plek waar we onze creaties met stoffen gemaakt konden worden. Ook moest de ruimte gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld workshops en als logeerkamer. Een geweldig ontwerp met legio mogelijkheden.

 

 

Nu het ontwerp eindelijk aan onze wensen voldeed werd begonnen aan de verbouwing. Eerst werd een nieuwe vloer ‘waterpas’ gelegd en geïsoleerd. De betonnen vloer was namelijk alles behalve waterpas en wij wilden zo mijn mogelijk hoogteverschil in de vloeren. Daarnaast is een goede isolatie wel een must als je een huis energie neutraler wilt maken.

 

Vervolgens werden de nieuwe muren opgezet en voorzien van isolatie. Het was altijd een ‘koude en klamme’ ruimte, maar na de nieuwe isolatie was het altijd aangenaam en goed vertoeven. Dat gaat wat beloven.

 

De pantry was opgegeven, dus tijdens de bouw van het toilet werd er rekening mee gehouden. Aangezien wij inbouwkasten écht bij het huis vinden passen, werd er een inbouwkast gemaakt waar later de voorraden in opgeborgen konden worden.

Daarna het welbekende verhaaltje van plafond plaatsen (Hydro gipsplaten), plamuren en schilderen. Het ging lekker vlot en al snel was het ‘donkere hol’ en kamer met veel licht en ruimte. Het was een danszaal zo groot, en al snel zwierde Imke in haar jurk door de kamer op de muziek uit de radio. Je kon er gewoon dansen, zo ruim.

 

Inmiddels hadden wij al redelijk wat ervaring opgedaan met het leggen van laminaat en binnen een paar uur tijd konden we op sokken door de kamer lopen zonder koude voeten te krijgen of splinters in de tenen.

De wasmachine en -droger werden op hun plaats gezet en de voorraden werden opgeborgen in de nieuwe inbouwkast. Verder werden nog wat kasten geplaatst en in het midden kwam een grote tafel voor het uitwerken van patronen. De tafel kan makkelijk opgeborgen worden om van de ruimte tijdelijk een logeerkamer te maken of om er workshops te gaan geven. Multifunctioneel dus.

 

Zo… weer een ruimte af met een creatie van Imke op het whiteboard.

<- Toilet | Kantoor ->