Slaapkamer

<- Overloop | Dak ->

Na de overloop klaar en ingericht was zijn wij begonnen aan de slaapkamer. Net als bij de badkamer hadden wij besloten van 2 kamers één grote slaapkamer te maken. Het meeste was al gedemonteerd en afgevoerd dus veel meer sloopwerk dan de voorzetwand tegen de buitenmuur en wat klein spul was er dit keer niet.

 

Het ontwerp van de slaapkamer was binnen krap 2 uurtjes klaar. Omdat de CV ketel verplaatst zou worden naar beneden, naar de bijkeuken/berging, moest er wel rekening gehouden worden met de rookgasafvoer. Hiervoor verdween de kast en werd er een koof bedacht. We vonden het totaal geen mooi gezicht zo’n koof tegen de muur, dus besloten wij om er een complete ‘extra’ voorzetwand van te maken waar tevens alle CV leidingen en andere voorzieningen in weggewerkt zouden worden. Met als gevolg een verdiept raamkozijn wat wij een onwijs gave feature vonden.

 

Het slopen ging niet veel anders dan de rest, het zelfde gesneden koek verhaal zeg maar. Wat na de sloop wel opviel was dat tussen de buitenmuur en het dak veel kieren en gaten zaten. Nu begrepen wij direct waarom het altijd zo tochtte in de kamer, en het in de winter niet warm te krijgen was. Zelfs deugdelijke isolatie ontbrak. Verkeerde zuinigheid van de vorige klusser, of gewoon gemakzucht?. Geen enkel idee, maar wij zouden dat in onze beleving stukken beter gaan aanpakken.

 

Na alles gesloopt te hebben was het tijd om de CV ketel te verplaatsen naar de bijkeuken / berging. Een CV ketel in je slaapkamer is in zijn geheel niet wenselijk, iets met CO2 en andere verstikkende gassen, en je wilt natuurlijk wel een slaapkamer waar je rustig kunt slapen. Zo’n CV ketel kan best wel lawaaierig zijn terwijl je nét heerlijk licht te dromen van palmbomen en bikini’s.

Op de plek waar de CV installatie heeft gezeten kwamen 2 nieuwe buizen voor de rookgasafvoer (dikwandige aluminium buis) en zuurstofaanvoer (zwarte brandvertragende pvc buis). Op deze manier hoefde er geen nieuwe doorvoer door de muur gemaakt te worden, je wilt natuurlijk de gassen zo hoog mogelijk afvoeren. Daarbij zou een eventuele nieuwe doorvoer beneden tussen 2 gebouwen inkomen, want begrijpelijk niet wenselijk is.

 

Vervolgens werd de vloer, net als de badkamer en de overloop versterkt met OSB platen (weer 1000 schroeven? jawel en het eerste nieuwe schroefbitje!) Daarna was de buitenmuur aan de beurt welke geïsoleerd werd met steenwol.

Waarom geen glaswol zou je afvragen. Wij kozen bewust voor steenwol, dit heeft namelijk een beter brandwerende en geluidsisolerend eigenschap dan glaswol. Daarbij kwam ook nog de isolatiewaarde, dit lag namelijk hoger dan bij vergelijkbare dikte glaswol, en… het jeukt zoveel minder. Duidelijke keuze toch?

 

Daarna werden de andere muren opgebouwd en werd het frame voor het plafond gemaakt. De nieuwe elektraleidingen werden aangelegd en afgemonteerd waarna de extra voorzetwand gebouwd kon worden. Bij de rookgasafvoer werd rekening gehouden met het feit dat je er altijd bij moet kunnen, dus werd er een opening gehouden voor een luik dat met een paar schroeven makkelijk te verwijderen is.

Na ‘even’ het plafond dichtgemaakt en alles geplamuurd te hebben konden we al heel duidelijk het resultaat zien van het ‘verzonken’ kozijn, het was precies zoals wij het voorgesteld hadden. Dan nog de draagbalken van het dak een mooi kleurtje kastanjebruin voor het landelijke effect, we hadden bij de eerste ruimte (de badkamer) besloten dat alle originele balken, deurkozijnen en ander hout die kleur zou krijgen.

 

Na het schilderwerk klaar en droog was kon vloer gelegd worden. Op zich geen spannend verhaal, maar ja… maar met 30 graden in de zomer is dat best wel even zweten en puffen. Gelukkig waren we samen vrij snel klaar en konden wij gaan genieten van ijs en andere verkoelingen.

 

Het inrichten van de slaapkamer werd geheel door Imke verzorgd. Zij vermaakte zich met het in elkaar zetten van 4 legkasten, 1 hangkast en een compleet nieuw bed. Het enige wat Patrick mocht doen was het zwaardere werk, het sjouwen. Na een dag buffelen konden we ‘s avonds in onze nieuwe slaapkamer gaan genieten van de nachtrust, en geslapen dat we hebben…

 

De oude slaapkamer beneden werd tijdelijk ingericht als opslag en als naaiatelier voor het maken van kleding en andere knutselprojecten. Dat was ook wel nodig want Imke wilde een nieuwe jurk gaan maken voor de aankomende KIEK in ‘t Waar, een evenement in het dorp waar bewoners onder andere hun hobby’s tentoon stellen.

<- Overloop | Dak ->