Toilet

<- Keuken | MFR/Atelier ->

Na de oplevering van de keuken was het toilet op de begane grond aan de beurt om een ‘make over’ te krijgen. Wij zullen je de ranzige details besparen zoals je vaak kunt zien in bouwprogramma’s zoals in ‘2 chicks and a hamer’.

De houten constructie was werkelijk aan vervanging toe door rotting, de afvoer was niet bepaald ‘waterdicht’ en het toilet hing zeker 15cm te hoog. Je had werkelijk een voetenbankje nodig als je even wilde gaan zitten. 

 

Zo klein als de toiletruimte ook was, er werden toch meerdere ontwerpen tot vliegtuigjes gevouwen om uiteindelijk in de papierbak te landen. De eerste ontwerpen waren op de zelfde oppervlak bedacht, toilet een kwartslag gedraaid en de deur verplaatst naar de hal in de bijkeuken/berging met een schuifdeur.

Zeker 6 ontwerpen kregen ‘vliegles’, en nog steeds konden wij het niet eens worden. Uiteindelijk kreeg de ruimte, tijdens het slopen, een ontwerp met zelfs een douche erin.

 

Omdat de riolering vervangen moest worden, en we het nog niet eens konden worden, werd in ieder geval besloten dat de muren van het toilet gesloopt zouden worden en vervangen door houten muren. Het waren geen dragende muren dus het zou een klusje worden dat snel geklaard zou zijn (dat dacht Patrick).

Maar niets bleek minder waar te zijn. Halverwege het afbreken van de muur begaf de elektrische breekhamer. Het cement tussen de stenen leek wel van superbeton, geen doorkomen aan, en de stenen zelf gaven ook niet bepaald mee. Snel naar de bouwmarkt voor een nieuwe (twee klassen zwaardere) machine, en zelfs die had er nog moeite mee. Maar uiteindelijk ging de muur om.

Nadat de berg puin opgeruimd was, en we meer overzicht kregen van de beschikbare ruimte, kwam Imke met de vraag “kan er ook een douche gemaakt worden?”. Niet echt een vraag die Patrick wilde horen na paar dagen buffelen en afgepeigerd te zijn. “Uhh… Nee” was zijn reactie. Maar bij het zien van de teleurstelling trok hij zijn schoenen aan en is met dozen en stenen gaan schuiven om een idee te krijgen. “Uhhm… herstel… het kan wel”, en al snel werd het nieuwe ontwerp getekend dat ongewijzigd bleef. Vrouw weer happy.

 

Tijdens het slopen van de oude riolering ontdekten wij dat geen enkele koppeling verlijmt was dus moest de vloer ook open, gelukkig hadden we reeds een nieuwe boorhamer. Op sommige plekken zaten koppelingen met manchetten, die hoef je niet te verlijmen, maar bij alle ‘lijmkoppelingen’ was geen enkel spoor van verlijming te vinden, je kon de koppelingen zo los trekken.

De vloer werd opengebroken en de volledige riolering van het huis werd vervangen. Nu de vloer ook open lag konden we de nieuwe dikwandige riolering in de vloer wegwerken met een extra pijp voor de douche. Uiteraard werden alle lijmkoppelingen verlijmd, het zou ons niet gebeuren dat het gaat lekken. De geulen werden met beton volgestort en de vloer werd afgevlakt.

 

Na een paar weken drogen en uitharden van het beton kon de bouw van het nieuwe toilet beginnen. De vloer werd opgehoogd en geïsoleerd waarna de muren opgebouwd konden worden. Het ging allemaal lekker vlot en na twee dagen stond de nieuwe ruimte overeind.

 

Links naast de deur (in de oude keuken) werd nog een inbouwkast gemaakt om te gaan gebruiken als ‘verzonken’ kapstok en rechts van de deur een raampje voor extra lichtinval. Dan nog even plafond erin, plamuren en schilderen.

 

Op de vloer kwam vinyl te liggen en er werd een uitsparing gemaakt naar de afvoer voor een douche. Het was de wens om die mogelijkheid alvast te hebben mocht er in de toekomst beneden een douche ‘moeten’ komen. Goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze toch?

 

Uiteindelijk kon de ruimte verder ingericht worden. Eindelijk een toiletpot waar je niet hoeft te klimmen, een mooie grote wasbak en een plek waar in de toekomst een douche geplaatst kan worden.  

<- Keuken | MFR/Atelier ->