Woonkamer

<- Kantoor | Winkel ->

De woonkamer is in twee fases verbouwd met ruim 1,5 jaar tussen de fases in. Verder was de woonkamer de meest eenvoudige ruimte om op te knappen. Iets meer dan twee jaar was de kamer in twee delen verdeeld.

Het gedeelte aan de voorkant werd gebruikt als woonkamer, en het gedeelte tegen de oude keukenmuur hadden wij ingericht als computerhoek. Na opleveren van het kantoor konden wij dan eindelijk beginnen aan het opknappen van de woonkamer.

 

De eerste fase was het afbreken van de draagmuur tussen de woonkamer en de entree. Dit was noodzakelijk omdat de muur op instorten stond, en er moest plaats gemaakt worden voor de nieuwe meterkast. De oude wandbekleding in de woonkamer bestond uit een frame van dunne latjes met daarop schroten van MDF.

Na het afbreken van de oude muur werd een nieuwe draagconstructie gebouwd waarna de wanden in de woonkamer werden dichtgemaakt met OSB. Tevens kwam er in de nieuwe (dikke) muur een inbouwkast.

 

Na het opleveren van het kantoor zat Imke weer druk te werken aan de tekentafel voor een definitief ontwerp van de woonkamer. Er werd zowel op papier als met de meubels geschoven om te kijken hoe het uiteindelijk zou gaan worden.

Ook hier werden diepe kozijnen gemaakt zoals wij eerder in de nieuwe keuken gemaakt hadden, “gewoon omdat het kan, en omdat het mooi is”. De doorgang naar de oude keuken werd omgebouwd tot een kast in de muur.

 

 

Inmiddels was het eind februari, de woonkamer was reeds ontmanteld van ‘oude meuk’, de benodigde materialen waren aanwezig en Patrick was weer bijgetankt. Tijd om verder te gaan.

Op de betonnen vloer werd een OSB vloer gelegd en de frames voor de muren werden opgebouwd en geïsoleerd. Het plafond werd versterkt met extra draagbalken, geïsoleerd en dichtgemaakt met gipsplaten waarna de muren dicht konden. Als laatste werden de ‘verzonken’ vensterbanken gemaakt.

 

Na alle bouwmaterialen opgeruimd te hebben en de kamer vrij van stof en zaagsel kon je al goed het resultaat zien. Wat een ruimte, wat een licht en… geen paarse muren meer!…

Tijd voor een van de leukste klussen die er zijn tijdens een verbouwing / renovatie, het afwerken. Muren en plafond plamuren en daarna in twee lagen latex. Vervolgens de muren in 1 laag ’24 drops blue’ en het plafond in de structuur. De draagbalken van de verdieping kregen een paar lagen kastanje bruin en daarna kon de laminaatvloer gelegd worden. Als laatste alles netjes afwerken met plintjes.

Na het schilderen kon je bijna niet meer zonder zonnebril de woonkamer in. Niet alleen omdat het zo ontzettend mooi opgeknapt was, het was ook nog eens erg licht geworden in de woonkamer. Logisch natuurlijk want paarse muren absorberen erg veel licht, wij snappen nog steeds niet waarom iemand ooit voor die kleur gekozen kon hebben.

 

Als laatste kon dan eindelijk de woonkamer ingericht worden. Eindelijk een mooie ruime woonkamer met een TV gedeelte. Ook een plek met een grote tafel waar bijvoorbeeld op een druilerige herfstavond ‘mens erger je niet’ gespeeld kan worden, of waar je gewoon lekker aan kon zitten met een stapel potloden en een schetsboek.

 

Op naar het volgende en laatste project binnenshuis, de winkel. Maar… eerst een paar dagen lekker lui en onderuitgezakt genieten van de woonkamer en een seizoen Star Trek. “Life long and prosper”.

<- Kantoor | Winkel ->