Bosbessencake

Eigenlijk is het mijn origineel recept: kwarkcake met chocola en noten, welke ook al een aangepaste versie is van het recept van uitpaulineskeuken.nl – citroencake-met-kwark.

Zoals gewoonlijk pas ik gerechten naar mijn smaak en wens aan (en aan wat nog in huis is).

Deze cake bevat minder suiker en minder vet. In de cake gaat 30% minder suiker dan in een reguliere cake. Daarnaast bevat hij lekker veel proteïnes door de kwark en vezels door het volkorenmeel.

Ingrediënten
Natte:
• 2 eieren
• 175 gr kwark
• 60 ml zonnebloemolie
• Sap van 1 citroen

Droge:
• 200 gr bloem
• 50 gr volkorenmeel
• 130 gr suiker
• 2 tl bakpoeder of baksoda (bij baksoda zeker citroensap of scheutje azijn toevoegen)
• Snuf zout
• Rasp van 1 citroen

Voor er door heen:
• bosbessen

Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onder warmte).
2. Vet de gewenste bakvorm in (leg eventueel bakpapier op de bodem).
3. Mix de natte ingrediënten (eieren, de zonnebloemolie, de kwark) door elkaar tot een luchtig mengsel.
4. Voeg de droge ingrediënten (de bloem, het volkorenmeel, de suiker, de baksoda, het zout) toe en spatel dit door het beslag. Voeg de rasp van een citroen toe (alleen het gele gedeelte) en het sap van de citroen en meng nog even kort.
5. Voor een gekleurde cake – meng de bosbessen erdoor heen. Wil je de cake liever licht houden, leg dan de bosbessen op de bodem van vorm (eventueel eerst een beetje beslag).
6. Giet het beslag in de bakvorm.
7. Bak de kwarkcake in 55 – 60 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er met een satéprikker (of schone breinaald) in prikt en deze er droog uitkomt.
8. Laat de cake 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort hem dan op een rooster.

Eet smakelijk!
Imke