Feestdag pannenkoeken

Een paar jaar geleden wilde ik wat lekkers tijdens oudjaarsavond, aangezien oliebollen vaak te vet worden gebakken en ik daar behoorlijk last van ga krijgen. Ik wilde iets anders. Dat is dit recept geworden. Gewoon normale pannenkoeken maar dan met een beetje extra. Die oudjaarsavond hebben we zitten smullen.


En dat heeft er voor gezorgd dat we vaker gebruikmaken van dit recept. De pannenkoeken zijn voor alle tijden geschikt en erg lekker.

En het zijn koeken… niet van die dunne flensjes (veel te schadelijk voor mijn strooppot – die is dan te snel leeg).

Dit recept is genoeg voor twee volwassenen met flinke trek.

Ingrediënten

  • 400 gr. bloem (of 300 gr. bloem en 100 gr. volkorenmeel)
  • 3 eieren
  • 400 ml melk
  • 200 ml water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel suiker of honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 eetlepel citroensap of azijn

Eventueel kun je appel, rozijnen, spek of kaas pannenkoeken maken. Verder nodig, olie of boter om in te bakken. En natuurlijk de kom en mixer of garde.

Bereidingswijze

  1. Appel schillen en in stukjes snijden of raspen, suiker, kaneel en beetje citroensap erop.  Goed doorscheppen. Zet apart. Geen appel, geen nood, sla deze stap over.
  2. De drie eieren splitsen (zet het eigeel in een apart kommetje) het eiwit doe je in een vetvrije kom, klop dit stijf. Zet ook apart.
  3. Bloem, zout, suiker, kaneel, baksoda door elkaar mengen. Melk, water, eigeel, olie hier aan toevoegen. Goed mengen tot een glad beslag.
  4. Voeg nu de geklopte eiwitschuim toe, voorzichtig omscheppen.
  5. Voeg dan pas de citroensap of azijn toe (het gaat dan beetje schuimen door de baksoda).
  6. Voor het bakken kun je de stukjes appel toevoegen aan het beslag. Of steeds een schep appels op de lepel vol beslag in de pan.
  7. Baktijd: in een pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.

Opmerking, door de baksoda ga je gaatjes krijgen.

Tip

Maak eventueel eerst een voordeeg (poolish) en laat deze 1½ uur staan rijzen.

  • 100 gram bloem
  • 150 ml warme melk/water
  • 3 gr gist
  • 6 gr suiker

Goed door elkaar mengen en afgedekt laten staan.
Eet smakelijk!

Imke