Imke’s Style (9), Engelse appel pie

Tjonge tjonge alweer een jaar verder, alweer 2022. Iedereen alsnog de beste wensen.

Laat ik deze keer beginnen met de onderwerpen op te schrijven waar ik het in de afgelopen edities over heb gehad…

 1. Groot begin, meteen al een hele uitgebreide maaltijd. Potjiekos. Voor op de BBQ of in de oven. (2020-10).
 2. Dit keer met een klein verhaaltje erbij, een Roti in een pie met een Arretjescake. (2020-12).
 3. Geschreven over kleding, de 1830 jurk en de etalage. (2021-02).
 4. De paashaas… Heel veel lol tijdens het maken, en heel veel jeuk. Mijn bont winterjas, nog steeds niet afgemaakt… En al mijn patronen in bakken gesorteerd. (2021-04).
 5. De hoedenkapstok voor in de etalage en de Ierse dansjurk. (2021-07)
 6. Theeblikjes, empaat zijn. Start met overhemden. En elders in de krant de bosbessencake. (2021-09)
 7. Nijswoarder Kouke verzinnen en het maak proces 
 8. Halloween, heksenshoed van zeemleer. Diverse kleding vermaakt. (2021-11).

Dus… nu ik denk dat ik maar eens moet beginnen met mijn winterbontjas… welke op de planning stond voor 2020, maar dat werd 2021, nu hopelijk nog de winter van 2021- 2022, anders wordt het voor bij fikkie stoken op het terras op koude avonden in de zomer, en anders toch de winter 2022… tja soms heb je nou eenmaal stukken onder je vingers die niet willen zoals jij wilt…

Deze jas is nog niet helemaal af, maar vorige week kreeg ik wel een ingeving hoe ik verder moest. Yeah … de voering zit erin genaaid. Manchetten eraan. Nog zakken erop en omzomen en bedenken wat voor sluiting ik wil.

Ondertussen zijn de overhemden voor Patrick af. zes stuks, ja… hij heeft zelf(s) geholpen. Patrick heeft alles in elkaar gespeld, en de o zo zeurderige draadjes er met minuscuul schaartje afgeknipt. Iets te rigoureus bij de knopen de draadjes weggeknipt, vergeten te vertellen dat er nog achterop in het garen een knoopje gelegd moest worden. Resultaat… ja, je raadt het al: overal en nergens spat er ineens weer een knoopje af…

Toen kwam Patrick nog meteen met de mededeling dat ie graag een paar nieuwe truien wilde, maar dan wel wat langer. Patroon tevoorschijn gehaald (is toch al langer, vorige keer niet genoeg fleece denk ik) en aantal dekentjes van fleece en een middag verder zaten ze al in elkaar… tja Patrick knippen en ik ze onder de locker sjezen… voilà klaar.

Zo toch ook maar voor mezelf wat nieuws maken, maar dan drie vesten, moet ze veel te vaak uitdoen of weer aan. (Te warm… te koud…, jasje aan… jasje weer uit… aarrrghh hormonen…). Voordat ik ze ging maken eerst een paar oude, te kleine verknipt, zodat ik die zeker weten niet meer kan dragen. Wel stof van één oud vest hergebruikt bij mijn bontjas. En niet een vest uit een stofje, nee twee

dekentjes van fleece voor twee vesten, patroondelen uitgewisseld. En bij het derde vest een ander stofje voor de manchetten, de capuchon, de zakken, en rand om het geheel gedaan. Ghi ghi…

Nu ligt er nog een vest geknipt klaar met geruit wol. Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat zitten, want ik heb de stof absoluut niet recht van draad geknipt, maar expres schuin.
Tussentijds heb ik ook nog een jurk gemaakt voor een vriendin. Maar die kan pas worden afgewerkt als zij in de gelegenheid is om te komen passen.

Ha… en in tussen heb ik de keuken weer onveilig gemaakt door een lekkere Appelpie te maken. En voor een gezond en smakelijk 2022 voeg ik het recept hieronder toe.

Wij doen trouwens niet aan goede voornemens op 1 januari… als wij vinden dat we ergens mee moeten stoppen omdat het ongezond is, dan doen we dat, zo gauw mogelijk en dan wachten we niet tot 1 januari. Dat is zo slopend, niet werkend en absoluut demotiverend.

 

Engelse appel pie

Ingrediënten
Voor het deeg:

 • 200 gr witte bloem
 • 50 gr volkoren meel
 • 2 gr zout
 • 120 gr koude boter
 • 80 gr witte suiker
 • 1 ei
 • 2 eetlepels koud water

Voor de appelvulling:

 • 650 gr appel
 • 75 gr rozijnen
 • 40 gr suiker of honing
 • 10 gr custardpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel maizena
 • 3 eetlepels chiazaad

En… 1 ei om te bestrijken voor het bakken.

Instructies
Deeg

 1. Verkruimel de koude boter door de bloem, suiker en zout totdat er een kruimelig deeg  ontstaat dat lijkt op fijn zand.
 2. Meng hierdoor het ei en genoeg koud water totdat je het deeg kunt samenbrengen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg in huishoudfolie minimaal 30 minuten in de koeling rusten en opstijven.
 3. Vet de taartvorm in. Rol 2/3 deel van het deeg uit op tot de grootte van de vorm en bekleed die met het deeg. Laat het deeg minimaal 15 mininuten rusten en opstijven in de koeling.
 4. Verwarm de oven voor op 200 °C en prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.

Appelvulling

 1. Rozijnen wellen in sinaasappelsap (of welk vocht je wil).
 2. Snijd de appels in fijne blokjes en meng deze met de rozijnen, suiker, kaneel, custardpoeder, maizena en chiazaad.
 3. Schep de vulling in het deeg in de taartvorm en druk deze licht aan.
 4. Rol het resterende deeg uit tot een cirkel en leg dat als deksel op de appelvulling.
 5. Druk de randen van de beide deegcirkels goed vast aan elkaar.
 6. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en prik enkele gaatjes in de deksel zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
 7. Bak de taart 35 minuten of totdat het deeg goudbruin is en gaar.
 8. Laat de taart minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Serveer lauwwarm.

Tips

 • Dit recept is voldoende voor een vorm met een 21 cm. Je kunt een vlaaivorm of springvorm gebruiken.
 • Het is makkelijker de boter door de bloem te verkruimelen als deze koud is.
 • De custardpoeder, maizena en chiazaad dienen om lekvocht uit de appels op te vangen.
 • Snijd de uitgerolde deksel in repen en breng een vlechtwerk aan als toplaag.

Bron (maar wel beetje aangepast naar mijn idee…) https://jpvalkenier.com/engelse-appel-pie/

Het was vandaag, dat ik dit zit te schrijven, mijn tijd toch wel nuttig besteed. Op de SNN-site sta ik al heel de dag in de wacht. En zelfs nog om half 6 ‘s avonds sta ik nog voor dik vier uur in de rij, voor minimaal 240 minuten en loopt weer op, dan weer iets af… toch niet te geloven… zit al de hele dag te wachten, je kan eigenlijk niet lang weglopen van de pc, want stel je voor… en dan is het nu al avond en nog moet ik 4 uur wachten… aarrrghh.

Ik ga toch eten maken. En een pie als toetje eten… Puh!
Kook ze, maak ze, en eet smakelijk!

Groetjes Imke

Dit artikel verscheen in dorpskrant NieuwSwaar februari 2022